ponedeljek, 26. oktober 2009

Zob časa



Idila, ki se nam ponudi med sprehodom skozi soline nas navdahne z nostalgijo.

ponedeljek, 19. oktober 2009

Ptuj



Ptuj začenja svoje prvo poglavje v davnini mlajše kamene dobe in velja za najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem.

petek, 16. oktober 2009

Pred večernim počitkom



Z željo fotografiranja večernih motivov mestnih znamenitosti sem preko elektronske pošte pisal tako na Hrvaško (kar v slovenščini), kot tudi v Avstrijo in seveda Slovenijo in jim postavil isto vprašanje; če so oz. od kdaj do kdaj so osvetjene različne znamenitosti. In kdo mislite, da mi je prvi odgovoril? Hrvati! In od koga nisem dobil odgovora? Od Slovencev! In potem se gremo mi turizem?! Halo?!
p.s.
da ne bom preveč krivičen naj povem, da so mi po kar nekaj dneh odgovorili celo iz slovenskih TIC

torek, 13. oktober 2009

Vhod v pekel



Zaradi motiva in drame na nebu tak naslov, zaradi naslova takšna obdelava.

petek, 9. oktober 2009

sreda, 7. oktober 2009

Trakošćan



Dvorec Trakošćan je postavljen sredi romantičnega parka na visokem stožastem hribu, ki se vzdiguje nad jezerom. Nastal je v 13. stoletju v obrambnem sistemu Zagorske grofije kot opazovalna trdnjava (vir besedila: www.trakoscan.hr).

torek, 6. oktober 2009

Hudičev turn



Ob koncu 17. stoletja je bil ob dvorcu Soteska zasnovan nov baročni park z vrtnim paviljonom. Ljudsko izročilo povezuje in pojasnjuje nenavadno ime tega paviljona z radoživimi zabavami, ki jih je prirejala grajska gospoda. Čeprav so odražale le življenjski stil aristokracije rokokojskega časa, so med podeželani vzbujale vtis pregrešnosti, zato je vrtni paviljon dobil ime Hudičev turn (vir besedila: www.slovenia.info).

ponedeljek, 5. oktober 2009

Slap Peričnik



Peričnik sodi med najbolj znane slapove v Sloveniji. Govorimo lahko o dveh slapovih: 16 m visokem zgornjem Peričniku in 52 m visokem spodnjem Peričniku. Kadar govorimo o slapu Peričnik, imamo v mislih mogočen izrazit curek vode spodnjega slapa, ki buči preko 52 m visoke stene (vir bresedila: www.wikipedia.org).

nedelja, 4. oktober 2009

Mlin na Muri - Veržej



Na desnem bregu Mure pri Veržeju stoji mlin, ki je posebnost zaradi zunanjega vodnega kolesa, nameščenega na dveh čolnih. Ta je že tretji na tej lokaciji. Prvi je bil postavljen davnega leta 1890. Zaščiten je kot tehnični spomenik in je povezava preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo, saj nam nazorno kaže uporabo vodne sile reke brez škodljivih vplivov in posledic za okolje. (vir besedila: www.timmlin.si)

četrtek, 1. oktober 2009

Mlin na Muri - Ižakovci



Sožitje med reko in človekom je bilo od nekdaj intenzivno. Že od 4. stoletja naprej je stalo na Muri večje število plavajočih mlinov - po nekaterih podatkih čez devetdeset. Zaradi smotrne izrabe naravne energije ostaja mlin svojevrsten izum in kulturna pridobitev epohalnega pomena, ne glede na stopnjo tehnološke razvitosti družbe. (vir besedila: www.izakovci.si)